Tuesday, July 7, 2009

Roti Nasi



Versi belum potong


Versi siap potong


Kali ni buat roti lak untuk breakfast. Menjadi gak la buat roti kali ni, cuma tak ringan cam roti gardenia... agaknya sebab aku pandai2 gantikan susu dengan tepung tu kot... tu la derhaka lagi!

Resipi asalnya dari ros onigiri nun di japan sinun, nak mintak izin tempek resipi yek...


Roti Nasi

80g nasi putih

100ml air

250g tepung roti (i used tepung gandum jek)

60ml susu segar (i used susu cair)

4g dry yeast

2 sudu besar gula

20g butter / marjerin

1 sudu kecil garam


-campurkan yis dengan 1/2 sudu kecil gula, biarkan sampai berbuih

-blend nasi dengan susu

-campurkan nasi, marjerin, gula n garam

-masukkan dalam tepung dan uli sampai sebati

-rehatkan 1 jam

-tumbuk doh untuk keluarkan angin

-canai n lipat 3 then masukkan dalam loyang

-biar naik sekali ganda

-bakar 190 c selama 25 minit.

You might also interested about these...

Blog Widget by LinkWithin
Powered By Blogger