Thursday, April 28, 2011

Kisah aku dan fondant :)

Alkisahnya....
Officemate aku mintak tolong buatkan kek hantaran tunang adik dia, barang semua dia beli dr kotak kek ke cake board ke ready made fondant ke bunga, aku tgl buat kek n balut kek tu dgn fondant ja... Aku pun on ja la since mmg aku teringin nak try main fondant sebenarnya...
Pada hari kejadian tu, aku buat Kek Alunan Kasih (resipi taken from here, thanks!) Kawan aku nak kek kecik tp tinggi sbb nak bg nampak bunga selonggok atas kek tu, ok no prob... Lepas salut kek dgn royal icing, aku canai fondant, ok no prob... Pastu transfer fondant ke atas kek n kemaskan fondant, ok no prob... Wah suka suka!!! Cantiknya kek bila dah salut fondant kan..... Pastu kemaskan bunga then cucuk atas kek n kemaskan lg, ok no prob... Syok nih dah berjaya buat kek fondant (walaupun fondant ready made hehe :)) Aku masuk tdo dgn hati yg berbunga2 hehehe.....
Esoknya bangun, jenguk fondant dulu... Cak! Pekabar awak hari ni... Incik fondant jawab "I ok, no prob...." Bila sampai ofis semua org suka :) of course la, kek fondant maa.... Tp bila ptg skit aku n kawan aku dah start risau... Fondant tu mcm dah crack sket :( alamak cemana nih...
Kawan aku bawak balik fondant tu ke Gopeng (kg dia kat Gopeng). Mlm tu dia call, katanya fondant tu dah pecah!!! Icing dah cair, berteraburan kuar cam larva gunung berapi.... Aku sgt sedey.... Cubaan aku kali pertama dgn fondant xmenjadi... Incik fondant, kita xde jodoh, maap yea.... Dalam hati dok fikir, nak mintak clash terus dgn incik fondant ka nak kena kenal hati budi dia dulu, hhhmm....

Gambar kat bawah ni masa incik fondant belum merajuk, gambar incik fondant merajuk lum dapat lagi, layannn.......


Kek alunan kasih, 6 layers







Barbie doll cake for Athirah




Order dari offismate, kak Mek Zah sempen birthday anaknya Athirah. Athirah suka kaler biru, so barbie doll dgn skirt kembang kaler biru auntie buat untuk Athirah ye :)



Choc moist + steamed buttercream, 1.1 kg







Wednesday, April 27, 2011

Produk baru :)



Salam...

Ni la produk baru linmustaffa.blogspot hasil daripada selalu ber'blog walking' hehehe... aku suka masuk blog org n baca setiap entry, kekadang tgl jejak tp selalunya aku lupa... ampun.... Dah lama teringin nak buat kulit tart yg senang, finally jumpa di sini ... thanks kepada empunya resipi :) siap dgn step by step lg mcmana nak buat bunga atas tart, semoga murah rezekinya ya...


Incik teddy yg di upah khas untuk jaga tart



Incik panda pon nak enter frame :)



Blueberry cheese tart


Habis segala brg2 anak jd props aku muahaha....



Upah egg tart kat otomen kesayangan aliff :)


Egg tart










Birthday cakes


Order dari cikgu n staf SK Cyberjaya. Terima kasih cikgu2 n staf SK Cyberjaya yg sgt menyokong bisnes kek saya :)



Choc moist + buttercream




Choc moist + buttercream

Cupcakes



Order dari offismate, kak Huda untuk anak2 didik :) Thanks kak Huda!




Choc moist + buttercream


Yg ni pun order dr officemate, Nurul Ajlea sempena birthday. Nak bagi kat kawan2 kat ofis. Thanks Nurul!



Choc miost + buttercream










Kek Hantaran


Order dari Pen Kanan SK Cyberjaya untuk hantaran pertunangan anaknya. Aku nervous skit when it comes to fondant... Penah sekali try fondant and it turned out to be a nightmare :(

Next entry aku cite eh... Tp kali ni memberanikan diri nak try fondant lagi sekali. Punya la pulun menilik blog org lain sambil2 tanya kepada yg pakar (thanks kak nina - http://babybatriesyia.blogspot.com/) Sambil2 tu aku dok tengok2 cara org buat steam butter cream. Aku beli fondant ready made kat kedai bakery, dah perasan fondant tu cam lembik skit tp akak kat kedai tu cakap 'xpa, fondant mmg mcm tu...'


Masa nak canai fondant tu mmg xboleh langsung, lembik sgt2... huhuhu guano nih!!! Immediately change to steam buttercream! Alhamdulillah it turned out well :) suka2!!! Hopefully Pn Fadzillah berpuas hati. Thanks puan, maaf di atas segala kekurangan ya...






Butter cream cheese cake + steamed butter cream, 1.1 kg


Incik fondant, nampak gayanya kita mmg xdak jodoh... :(

Nak kena attend kelas fondant dulu nampak gayanya b4 ambil tempahan fondant lagi :)

























Carrot cake




Order dr officemate, Nurli Muhaini untuk birthday Hannan. Dah setahun dah anak dara tu yea... :) semoga menjadi anak yg solehah Hannan ea...




Carrot cake + buttercream + cream cheese topping



dah lama nurli order ni sebenarnya... baru nak upload hehe :) thanks nurli...


Monday, April 18, 2011

Blueberry Muffin


Order dari officemate, 25 biji bluberry muffin. Thank u Siti... :)



Satu-satunya gambar yg ada dalam pendrive :/ (tp rasa mcm dah snap byk keping... p mana habis semua.........)



Blueberry Muffin


2 cawan tepung gandum*


2 sudu teh baking powder*


1 cawan gula kastor


2 biji telur


1 cawan susu (dutch lady full cream)


1/2 cawan minyak sayuran


1/2 cawan oat


blueberry filling secukupnya


-ayak bahan bertanda *


-satukan gula, telur, susu dan minyak dan whisk hingga sebati


-masukkan tepung, kacau sebati


-masukkan oat dan kacau lagi biar sebati


-sudukan dalam muffin cup, letak blueberry n sudukan sedikit lagi adunan muffin biar menutupi blueberry


-bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 celcius lebih kurang 35 minit.


Wednesday, April 13, 2011

Barbie Doll Cake




Salam...

Sekian lama teringin nak buat kek barbie, alhamdulillah akhirnya terlaksana juga last weekend... xsempat make up cantik2 kek tu sebab en. Fazli asik dok ulang dapur tgk kek, nak potong buat minum petang :) Itu pun dia kena tunggu lagi sebab aku nak amik gambar kek, siap snap kat luar lg... :)


Kek barbie ni tak la besar mana, tapi kalau nak jamu org ramai skit kena la buat basenya pulak... Meh kita tgk gambar barbie doll cake tester nih...



Butter cake, buttercream, barbie doll



Sila abaikan background yg sgt tidak sesuai itu ya... Kita fokus kat kek barbie doll tu ja ok :)



eh tetiba ada model xberbayar nak enter frame!



Butter cake, blueberry layer n plain buttercream layer



Indoor shoot lak, sebelum selamat dibelah n selamat dimakan dan dibedak2 (paham x apa itu bedak? hehe maksudnya diagih2) kepada jiran2... :)



You might also interested about these...

Blog Widget by LinkWithin